
Mette Nørlem
Jurist og ansættelsesretlig ekspertHvad gør du, hvis en medarbejder er feriehindret?
Den nye ferielov har ændret på mange ting – blandt andet på reglerne om feriehindring. Tidligere kunne en feriehindret medarbejder få feriepengene udbetalt. I dag, hvor den nye ferielov gælder, er en udbetaling ikke længere mulig. Men hvad sker der så?

Feriehindring opstår, når en medarbejder ikke kan holde ferie på grund af orlov i forbindelse med barsel, adoption, egen sygdom eller andre særlige forhold. Hvor den feriehindrede medarbejder tidligere fik feriepengene udbetalt, hvis feriehindringen lå i slutningen af ferieafholdelsesperioden eller i perioden, hvor hovedferien skulle afholdes, gælder der nu andre regler.
Med den nye ferielov har vi fået præciseret, at ferieloven har et rekreativt formål. Tanken med ferie er, at medarbejderen skal beskæftige sig med noget andet end arbejde. Og at være syg, at være på barsel, at aftjene værnepligt eller at være feriehindret på anden måde tæller i denne sammenhæng ikke. Den ikke afholdte ferie skal derfor afvikles på et andet tidspunkt.
Det betyder, at ferie, der ikke er afholdt på grund af feriehindring, bliver overført til det kommende ferieår – dog højst fire uger. Kun i det tilfælde, at feriehindringen stadig består efter udløbet af den nye ferieafholdelsesperiode, kan feriepengene udbetales.
Lidt anderledes forholder det sig med den femte ferieuge. En medarbejder, der er feriehindret, kan som alle andre benytte reglerne og mulighederne for overførsel eller udbetaling for denne sidste ferieuge.
Vil du vide mere om ferieloven og håndteringen af de mange nye regler, kan du med fordel tilmelde dig Lønskolens ferielovskursus.
Emner:
Relaterede artikler

Nu skal du snart til at tænke over ferielov igen
Det er tid til igen at sende ferieloven en kærlig tanke. Snart er det nemlig tid til at den 5. ferieuge skal udbetales, hvis ikke den er blevet brugt. Så hvis du har arbejdet hele året og afholdt mindst 4 ugers ferie, kan den 5. ferieuge enten overføres til næste ferieår eller udbetales sammen med l…

Anne Skov Lykke Rasmussen
Field Marketing Manager
Nye regler om arbejdsmiljø: Skift nu den spisebordsstol ud!
I næsten to årtier har fremtidsforskere og arbejdsmarkedseksperter talt om, at vi var på vej mod et arbejdsmarked, hvor man kunne og ville arbejde alle steder – hjemme, på stranden eller i toget. Men trods snak og muligheder, var arbejde uden for kontoret noget, som kun de færreste gjorde og ofte ku…

Mette Nørlem
Jurist og ansættelsesretlig ekspert
'Løn - det klarer systemet vel?'
'Er det egentlig ikke bare at trykke på en knap?' Udsagn som disse hører man faktisk ikke så sjældent. Som lønbogholder er du selvfølgelig helt klar over, at virkeligheden er en ganske anden. Løn er ikke bare noget, som enhver kan sætte sig ned og ordne. En lang række love og regler knytter sig til …

Susanna Christina Møller
Content Creator
Større løngennemsigtighed på vej
Hvad kollegaen får i løn er normalt ikke noget, vi taler om. Vi ved det nemlig ikke, da den individuelle løn ofte er tabu i Danmark. Det kan dog meget vel snart være fortid, da EU har vedtaget et direktiv, der netop skal sikre større løngennemsigtighed.
