
Susanna Christina Møller
Content CreatorStørre løngennemsigtighed på vej
Hvad kollegaen får i løn er normalt ikke noget, vi taler om. Vi ved det nemlig ikke, da den individuelle løn ofte er tabu i Danmark. Det kan dog meget vel snart være fortid, da EU har vedtaget et direktiv, der netop skal sikre større løngennemsigtighed.

For virsomhederne indebærer det nye direktiv forpligtelser til at opgøre og oplyse detaljeret om lønstatistikken for medarbejderne. Konkret betyder det en forpligtelse til at informere om startløn og lønspænd, en forpligtelse til at redegøre for lønforskelle mellem mænd og kvinder såvel som en forpligtelse til at beskrive kriterierne for løndannelsen.
Direktivet forventes at være implementeret i dansk lovgivning inden for nogle år.
Pligt til at informere
Virksomheder skal inden en ansættelse give den nye medarbejder ret til at blive informeret om startlønnnen og lønspændet for stillingen ud fra objektive, kønsneutrale kriterier.
Virksomhederne har desuden ingen ret til spørge om en ansøgers aktuelle løn eller lønnen i tidligere stillinger.
Pligt til at redegøre for lønforskelle
Alle virksomheder med 100 medarbejdere eller mere har pligt til at redegøre for lønforskellen mellem kønnene i virksomheden.
Beskæftiger virksomheden
- mellem 100 og 249 medarbejdere, skal redegørelsen laves hvert tredje år
- 250 medarbejdere eller mere, skal redegørelsen laves hvert år
Pligt til at beskrive kriterierne for løndannelsen
Virksomhederne skal sikre, at løndannelsen sker ud fra objektive, kønsneutrale kriterier - og har pligt til at beskrive kriterierne og udlevere dem til de medarbejdere, der anmoder om dem.
Virksomhederne har også pligt til at udlevere statistik over gennemsnitslønningerne opgjort på køn for medarbejdere, som udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi som den medarbejder, der har anmodet om statistikken.
Disse forpligtelser gælder alle virksomheder - uanset størrelse.
Hvad sker der, hvis der viser sig at være større lønforskelle?
Viser det sig, at der er en lønforskel på mere end 5 procent mellem mænd og kvinder, og hvis den enkelte virksomhed ikke kan begrunde forskellen med objektive, kønsneutrale forhold, skal der laves en lønvurdering i samarbejde med medarbejderrepræsentanterne.
Medarbejdere, der har været udsat for forskelsbehandling på grund af køn, har ret til erstatning eller godtgørelse.
Læs mere om EU's direktiv om løngennemsigtighed (engelsk).
Emner:
Relaterede artikler

Nu skal du snart til at tænke over ferielov igen
Det er tid til igen at sende ferieloven en kærlig tanke. Snart er det nemlig tid til at den 5. ferieuge skal udbetales, hvis ikke den er blevet brugt. Så hvis du har arbejdet hele året og afholdt mindst 4 ugers ferie, kan den 5. ferieuge enten overføres til næste ferieår eller udbetales sammen med l…

Anne Skov Lykke Rasmussen
Field Marketing Manager
Nye regler om arbejdsmiljø: Skift nu den spisebordsstol ud!
I næsten to årtier har fremtidsforskere og arbejdsmarkedseksperter talt om, at vi var på vej mod et arbejdsmarked, hvor man kunne og ville arbejde alle steder – hjemme, på stranden eller i toget. Men trods snak og muligheder, var arbejde uden for kontoret noget, som kun de færreste gjorde og ofte ku…

Mette Nørlem
Jurist og ansættelsesretlig ekspert
'Løn - det klarer systemet vel?'
'Er det egentlig ikke bare at trykke på en knap?' Udsagn som disse hører man faktisk ikke så sjældent. Som lønbogholder er du selvfølgelig helt klar over, at virkeligheden er en ganske anden. Løn er ikke bare noget, som enhver kan sætte sig ned og ordne. En lang række love og regler knytter sig til …

Susanna Christina Møller
Content Creator
Udbetal korrekt løn - hver gang
Som lønbogholder ved du, at løn er et område i konstant forandring. Nye krav fra overenskomster, nye regler om indberetning og skat, ændrede satser og løbende ændringer i regler for ferie, pensioner og meget andet hører til hverdagen. Derfor er opdateret viden ikke blot rart at have, men bydende nød…
